Nazwy polskich produktów regionalnych
Produkty regionalne:Produkty regionalne – nazwy zarejestrowane:Bryndza podhalańska (ChNP), Oscypek (ChNP), Redykołka (ChNP), Wiśnia nadwiślanka (ChNP), Podkarpacki miód spadziowy (ChNP), Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (ChOG), Rogal świętomarciński (ChOG), Wielkopolski ser smażony (ChOG), Andruty kaliskie (ChOG), Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna (ChOG), Fasola korczyńska (ChOG), Miód kurpiowski (ChOG), Suska sechlońska (ChOG), Kiełbasa lisiecka (ChOG), Śliwka szydłowska (ChOG), Obwarzanek krakowski (ChOG), Jabłka łąckie (ChOG), Chleb prądnicki (ChOG), Staropolski miód pitny półtorak (GTS), Staropolski miód pitny dwójniak (GTS), Staropolski miód pitny trójniak (GTS), Staropolski miód pitny czwórniak (GTS), Olej rydzowy (GTS), Pierekaczewnik (GTS). Produkty regionalne – wnioski o rejestrację opublikowane w Dz.Urz. UE:Miód drahimski (ChNP), Karp zatorski (ChNP), Fasola („Piękny Jaś”) z Doliny Dunajca (ChNP), Kołacz śląski (ChOG), Jabłka grójeckie (ChOG), Kabanosy (GTS), Kiełbasa myśliwska (GTS), Kiełbasa jałowcowa (GTS). Produkty regionalne – Wnioski o rejestrację przesłane do Komisji Europejskiej:Miód z Sejneńszczyzny (miód z Łoździej) (ChNP), Fasola wrzawska (ChNP), Ser koryciński swojski (ChOG), Jagnięcina podhalańska (CHOG). Rolne produkty regionalne i produkty regionalne tradycyjne mogą zostać zarejestrowane przez Komisję Europejską jako: Chroniona Nazwa Pochodzenia Chronione Oznaczenie Geograficzne Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Według opisu w Wikipedi: Oznaczenia pochodzenia geograficznego produktów rolnych w Unii Europejskiej – system ochrony regionalnych produktów rolnych w Unii Europejskiej, mający na celu ochronę nazw tych produktów i zapewnienie ich autentyczności. Dotyczy wyrobów wytwarzanych na określonym obszarze w sposób tradycyjny. Ustawodawstwo unijne w tym względzie wzoruje się na francuskim systemie Appellation d’Origine Contrôlée oraz włoskim Denominazione d’Origine Controllata i stosowane jest od 1992 r. |